Linda Kampman-Piening

De 10 tips voor een vakantie in Twente

Inhoudsopgave

  1. Tip 01. Verken de grenzen bij de Dinkel
  2. Tip 02. Breng een bezoek aan Ootmarsum
  3. Tip 03. Landgoederen & Kastelen
  4. Tip 04. Rijd de Sagenlandroute
  5. Tip 05. Wandelen in het Springendal
  6. Tip 06. Enschede met zijn Rijksmuseum
  7. Tip 07: Bezoek Almelo
  8. Tip 08: Dicht bij de Duitse grens
  9. Tip 09: Aardbeien plukken bij de Manderveense Aardbei
  10. Tip 10: Golfen

Weet u niet zo goed waar u volgende reis naartoe gaat? Dan is Twente een onontdekte parel in het oosten van Nederland. Twente is een prachtige regio in Nederland. U zal nu vast wel5. Fietsen3 denken: Twente? Dat is toch die regio vol met natuurgebieden, landgoederen, boerderijen en voldoende tijd? En u heeft nog gelijk ook. En zoals we zelf zeggen: Tied zat in Twente!

Binnen Twente kunt u heel goed genieten van natuur, kastelen, pittoreske dorpjes en bruisende steden. De streek Twente kent ook een rijke historie o.a. door de textielhistorie, vele kastelen en landerijen. Bent u nog niet overtuigd? Dan hebben wij 10 redenen waarom u de regio Twente toch een keer bezocht moet hebben!

Twente, waar ligt dat trouwens ook alweer? Twente ligt in het oostelijke deel van Overijssel. Of zoals Twentenaren zelf zeggen: tussen de Regge en de Dinkel. Wij zijn Twentenaren, dus we kunnen je genoeg vertellen over al het moois in deze streek. Benieuwd? Kiek’n wat ’t wordt, zoals de Tukkers ook zelf zeggen. Lees hier 10 tips voor een vakantie in Twente!

 

 

Tip 01. Verken de grenzen bij de Dinkel

36087951 1798549383501063 1579448436120354816 NHoud u van natuur? Dan is er voor u zoveel moois te ontdekken in Twente. Het Lutterzand, dit is een uniek natuurgebied met voor zowel jong als oud een uitstekende plek voor een dagje uit. En de Dinkel die meandert nog door het landschap en heeft daardoor een rijke flora en fauna. Zo vliegen er onder andere ijsvogels. Er vertrekken hier verschillende wandelroutes korter dan 5 kilometer, die langs de afgekalfde oevers lopen. Dit prachtige natuurgebied bestaat uit heidevelden, zandverstuivingen, jeneverbessen, en prachtige bossen.

Tip 02. Breng een bezoek aan Ootmarsum

Wandelen Ootmarsum 6 StraatOotmarsum is een oud stadje, klein maar fijn. Heerlijk om een middagje doorheen te dwalen. Er is een mooi historisch centrum met leuke boetiekjes, speciaalzaken en kunstgaleries. Heel veel kunstgaleries, want Ootmarsum wordt ook wel de kunststad van Oost-Nederland genoemd.

Daarnaast is Ootmarsum prachtig gelegen in een heuvelachtig landschap. De omgeving leent zich dan ook heel goed voor wandelen of fietsen.
 

Tip 03. Landgoederen & Kastelen

Twente noemt zichzelf wel eens het landgoed van Nederland. Maar is dat zo? Wat wel zeker is: er zijn ontzettend veel landgoederen in Twente, waarvan een aantal met hele mooie landhuizen. Het landgoed Singraven bij Denekamp ligt langs de Dinkel en is dan ook ontzettend waterrijk. Eén van de mooiste bezienswaardigheden hier is de eeuwenoude watermolen.

Nog zo’n mooie plek is landgoed Twickel bij Delden. Het landgoed is al 7 eeuwen oud. En u kunt hier ook heerlijk wandelen. Bijvoorbeeld over het iconische vlonderpad. Dit is onderdeel van de 9 kilometer lange wandelroute Umfassungsweg, die met routepalen UW wordt aangegeven. Andere routes gaan bijvoorbeeld langs de watermolen.

Ook bij Landgoed Twickel is het mogelijk om in het seizoen, rondleidingen door het kasteel en/of de tuinen te boeken. Vanaf het landgoed loopt u ook zo het gezellige stadje Delden in, waar veel horeca zit. Loop echter vooral ook de andere kant op naar Kwekerij de Border. Als u een bijzondere en mooie plant voor uw tuin zoekt, bent u hier aan het goede adres.

Tip 04. Rijd de Sagenlandroute

Ooit gehoord van de hellehond, de spookhazen of de witte wieven? In Noordoost-Twente zijn legenden, ook wel sagen genoemd, over dit soort enge wezens springlevend. Het landschap vol bossen, weilanden, kapelletjes en beekjes nodigt hier ook wel toe uit.

Sagenlandroute 1 4De ANWB heeft daarom een 120 kilometer lange autoroute uitgezet waarmee je kennismaakt met al deze dorpjes vol sagen en legenden: de Sagenlandroute.

Eén van de hoogtepunten van de route, is Het Stift in Weerselo. Vroeger was dit een klooster voor adellijke dames die niet konden trouwen. Het oudste deel van de Stiftkerk dateert al uit de 12e eeuw en dat is het zandstenen doopvont. Dit mysterieuze plekje speelt dan ook een belangrijke rol in de thriller Hellehonden van Jan en Sanne Terlouw dat zich in deze streek afspeelt. Dit boek is heel leuk om te lezen voor of tijdens uw verblijf in Twente.

Tip 05. Wandelen in het Springendal

Het Springendal, dat is Twente op z’n meest idyllisch. Dit gebied staat ook wel bekend als de Bronnen bij Tukkers. Omdat een drietal bronnen de vijvers voeden die op hun beurt weer de bron zijn van de Springedalsebeek.

Er zijn veel verschillende wandelroutes en startpunten in dit gebied. Die dan ook langs een divers natuurgebied gaan: heide, heuvels, beekjes, vijvers, historische boerderijen, bossen en hooilanden. U ziet hier reeën over het pad springen. Nog de echte wilde, die schuw zijn en zich haast niet op foto laten vangen. Loop met een route een stuk het gebied uit en u komt langs watermolens waar u heerlijke pannenkoeken kunt eten bij restaurant Watermolen Bels.

Eén van de mooiste routes hier is de bronnenroute. Die, hoe kan het ook anders, langs de bronnen komt. Om alle routes in dit gebied te wandelen is dit als tip voor een weekendje Twente niet voldoende, want dan heb je zeker een week nodig!

Tip 06. Enschede met zijn Rijksmuseum

Hoewel Enschede niet in het hart van Twente ligt, maar net voor de Duitse grens, mag u Enschede alsnog het epicentrum van het oosten noemen. Enschede is een stad, die veel klappen heeft moeten verduren. Denk hierbij aan: de vuurwerkramp of de stadsbrand van 1862. Maar jaren later is de stad helemaal uit zijn as herrezen, aangezien het in een ramp tempo zich heeft ontwikkeld tot een hypermoderne stad. Het mag zich tevens ook de grootste stad van Overijssel noemen.

Matrix 2373 2n90jlbzzsqvvpkqMaar wat valt er dan in Enschede te beleven? Laat ik u een geheim verklappen: er is genoeg te beleven in Eanske (Enschede). Wilt u een dag shoppen? Dan kunt u terecht op het Van Heekplein. Daar heeft u een groot scala aan winkels. Voor de kunstliefhebber kunt u hier uw genot ook niet op. U kunt het Twents Rijksmuseum bezoeken. En ontdek de schatkamers van dit museum.

En mocht u een hapje en een drankje willen nuttigen? Dan moet u op de Oude Markt zijn. Daar kunt u bij één van de vele tentjes lekker zitten en genieten van deze sfeervolle stad. Enschede is een plek, die u tijdens uw bezoek aan Twente zeker niet links moet laten liggen.

Voordat u naar Twente afreist is het ook goed om te weten in wat voor cultuur u terecht gaat komen. De Tukkers, zijn namelijk een no-nonsens volk. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. En u zal er misschien even aan moeten wennen, aan de directheid van deze Twentenaren. Ze zeggen dan misschien niet veel, maar als ze iets zeggen komt het altijd recht uit hun hart. Dus als u een beetje investeert in de Tukker en haar eigenaardigheden dan zal u hier een warm welkom krijgen. Onder het motto van Noaberschap.

Tip 07: Bezoek Almelo

Cabaretier Herman Finkers zei het al: ‘Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen, in Almelo is altijd wat te doen’. Maar van de drie grote Twentse steden is Almelo eigenlijk stiekem de leukste. Natuurlijk zijn er in Enschede veel studenten, wat leuk is, en onze oosterburen komen hier ook graag.

Maar in Almelo zijn er maar liefst drie terrassen aan het water: België, Nielz en de Trattoria van het Stadslab. U kunt zelfs een uitgebreide kanotocht maken van terras naar terras. Aan de Oostzijde van de binnenstad ligt het kasteel Huize Almelo uit 1622. Waardoor het groene landgoed eigenlijk meteen aan de stadsgrens begint en uitnodigt tot een mooie wandeling om de grachten of zelfs verder. Vergeet in de Grotestraat en de Grotestraat-Zuid niet af en toe naar boven te kijken om de mooiste historische geveltjes te ontdekken.

Tip 08: Dicht bij de Duitse grens

Bad Bentheim is voor veel mensen synoniem aan het kasteel dat hier hoog boven het stadje uit torent. Toch is Bad Bentheim meer dan een kasteel alleen.

BurgbentheimDé highlight van de omgeving is kasteel Bad Bentheim, dat op haar rotsachtige heuvel uitkijkt over de paleistuinen aan de ene en het stadje Bad Bentheim aan de andere kant. Via 2 Middeleeuwse poorten komt u deze burcht binnen en wat meteen opvalt is het formaat van het kasteel en hoe mooi de torens en gebouwen nog intact zijn. Als u zelfstandig rondloopt kunt u kiezen om eerst in de kasteelvertrekken binnen te kijken, of om meteen de indrukwekkende kasteelmuren te beklimmen. Van hieruit hebt u een geweldig uitzicht, dat van bovenuit de hoogste toren nog beter wordt. Binnen loopt u over prachtige tegelvloeren langs voorwerpen en foto’s uit de afgelopen eeuwen. Bent u in het kasteel wel uitgekeken, dan is het de moeite om nog een rondje er omheen te maken. Een kleine vijver met schildpadden, net buiten de poort, en een pad rondom de rotsige heuvel leiden naar de paleistuin, met waterpartij. Aan de andere kant ligt het centrum van Bad Bentheim met een aantal mogelijkheden voor een terrasje en Kaffee mit Kuchen.

Maar liefst 2 mooie dierentuinen vlakbij Bad Bentheim

Erg leuk is een dag dieren kijken tijdens een bezoek aan één van de twee leuke dierentuinen vlakbij Bad Bentheim. Zowel Naturzoo Rheine als Tierpark Nordhorn zijn geen hele grote, maar wel heel mooi groene dierentuinen. In beide zoo’s vindt u veel vogelsoorten en kleine dieren, maar in Rheine ook een behoorlijk aantal apensoorten en in Nordhorn is een heel erg leuk boerderijdieren-deel, in een echte, oude boerderij. En als u geluk hebt, dan kunt u meehelpen om schapen te scheren.

Net over de grens van Nederland vindt u ook het mooie Duitse Nordhorn. Een verrassend leuke stad om te shoppen, een museum of van de natuur te genieten. Dat de stad omgeven is door water maakt Nordhorn een interessante plek voor watersporters, maar ook natuurliefhebbers en stedentrippers kunnen er hun hart ophalen.

Levendig stadscentrum
Het stadscentrum van Nordhorn, liggend op een eiland en omringd door water, is een paradijs voor de shoppers onder ons. De binnenstad heeft zich ontwikkeld tot een fraai centrum met een veelzijdig aanbod aan leuke winkels die o.a. te vinden zijn in de Hauptstrasse.

Cultuur snuiven
Nordhorn+foto+vvv+nordhornMaar ook op cultureel vlak valt er in Nordhorn genoeg te ontdekken. Zo is de Städtische Galerie de plek voor liefhebbers van moderne kunst en vind u in het Stadtmuseum 3 permanente tentoonstellingen. En met zoveel water in de buurt kan een scheepvaartmuseum ook niet ontbreken.

Rondvaren over de Vecht
Na een ochtendje shoppen en cultuur snuiven in het centrum, is het leuk om het water op te gaan. Stap in een van de rondvaartboten en bewonder Nordhorn, ook wel dé waterstad genoemd, vanuit een ander perspectief. Rondvaren over de Vecht is een leuke manier om nog meer over deze mooie stad en omgeving te weten te komen.

Relaxen in Stadtgarten
In Nordhorn is de natuur nooit ver weg. Zo kunt u bijvoorbeeld lopend het stadspark (Stadtgarten) bezoeken (wat ooit een privépark van een rijke textielfabrikant is geweest) en even de drukte van de stad achter u laten. In de jaren 50 is dit park omgevormd tot hét stadspark van Nordhorn, waar u vandaag de dag kunt genieten van een groot oppervlak aan groen, mooi aangelegde perken, de concertkoepel, de korenmolen en een atelier voor kunstenaars.

Daarnaast kunt u ook een bezoek brengen aan De Schwarzer Garten ‘de Zwarte tuin’, een monument uit de vorige eeuw voor oorlogsslachtoffers en een zeer indrukwekkende plek doordat er alleen maar donkere beplanting aanwezig is.

Tip 09: Aardbeien plukken bij de Manderveense Aardbei

Een gezonde tip voor een weekendje Twente: aardbeien plukken bij De Manderveense Aardbei, of pluk frambozen, rode bessen of bramen. Plukken kan van mei tot en met september, en is afhankelijk van het weer. Hoe leuk is dat: aan het eindje van dit uitje gaat u met een goed gevulde doos vol aardbeien naar huis.

Ook is er een koffieschuur en terras, waar u de lekkerste gerechtjes met aardbeien kunnen bestellen. Wat te denken van een verse wafel met aardbeien en slagroom?

Tip 10: Golfen

Heeft u onlangs uw GVB (golfvaardigheidsbewijs) gehaald? En kunt u niet wachten om de uitdagende golfsport te ontdekken? Dan kunnen wij ons goed voorstellen dat u het liefst ieder vrij moment op de baan wilt staan. U vindt in Twente tal van verschillende golfbanen voor zowel beginners als gevorderden. Dus ook wanneer u nog niet zo lang actief bent in de golfwereld, kunt u in Twente uw hart ophalen.

U bent van harte welkom op de verschillende golfbanen in de natuurrijke, Twentse regio. Benieuwd waar u zoal terecht kunt? Wij vertellen u graag meer over de golfbanen bij ons in de omgeving.

Golfbaan Het Rijk van Sybrook is voor iedere golfer een ware beleving. De volwassen 27-holes golfbaan bevindt zich in een bosrijk gebied in Enschede. De holes hebben ieder hun eigen karakter en bieden uitzicht op een typisch Twents landschap. Daarnaast beschikt Golfbaan Het Rijk van Sybrook over een gezellig clubhuis met prachtig uitzicht over de vele banen en de schitterende natuur.

100 0464 480x314 Acf CroppedOok bij Golf & Country Club ‘t Kruisselt kunt u terecht om een balletje te slaan op de golfbaan. Geef u de voorkeur aan een gezellige en compacte golfbaan? Breng dan zeker eens een bezoek aan de Lutte en sla u slag op de 9 holes par 3 baan. In de tuin van Hotel ’t Kruisselt, omringd door de prachtige groene natuur, vind u de 9 holes baan met verschillende afstanden.

Geniet van de schone, frisse lucht terwijl u sportief bezig bent in de natuur. Bent u benieuwd geworden naar de golfbaan van ’t Kruisselt en de golfarrangementen die ze bieden? Ga naar www.kruisselt.nl voor meer informatie!

De Twentse omgeving leent zich niet alleen perfect voor het golfen, maar natuurlijk ook voor een weekendje weg. Wij nodigen u daarom ook graag uit om eens een weekend, of enkele dagen langs te komen in deze regio.

Zo kunt u liefde voor zowel de natuur als de vele bezienswaardigheden combineren met een lekker weekendje weg in eigen land!

Kom naar Twente, kom naar Hotel ’t Kruisselt!

Terug naar overzicht

01b. Welkom Nicole

Wenst u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem dan contact op met onze receptiemedewerkers via 0541 551 567 of mail naar info@kruisselt.nl

Neem contact op

Wil je dit artikel delen?

Gerelateerde artikelen

Ffv 9126

Ontvang (per post) onze brochure

We informeren u graag over Hotel, Restaurant & Golfclub ’t Kruisselt. Alle actuele informatie leest u op onze website, maar ontvangt u graag een folder van het hotel is dat uiteraard mogelijk! Geef uw gegevens op via onderstaande button en u ontvangt binnen een week de brochure in uw brievenbus!

Brochure aanvragen