Diverse landgoederen (vroeger veelal bezit van textielbaronnen en nu in beheer van Natuurmonumenten) zijn voor wandelaars vrij toegankelijk. We noemen natuurlijk ‘t Kruisselt, Egheria en Boerskotten. Aangrenzend aan hotel ‘t Kruisselt is een leuk uitzichtpunt, de preekstoel genaamd. Bij helder weer heeft u zicht op het kasteel van Bad Bentheim. Ook een bezoek waard zijn de volgende natuurgebieden:

 • Het Lutterzand is een uitgestrekt natuurgebied met zandverstuivingen, doorkruist door het riviertje de Dinkel. U kunt hier naar hartenlust wandelen of fietsen.
 • Arboretum De Lutte. Dit prachtige bomenpark met circa 2500 bomen en heesters, verdeeld over 1000 verschillende soorten is een fraai en uitnodigend wandelgebied dat in elk jaargetijde zijn bekoring heeft. Het arboretum is het hele jaar geopend en vrij toegankelijk.
 • Het Springendal ligt in de buurt van Ootmarsum. In het voor gemotoriseerd verkeer afgesloten natuurreservaat komen zeldzame planten voor zoals drijvende waterweegbree, vlottende bies en de gevlekte en breedbladige orchis.
 • Manderheide en het Mosbeekdal: bezienswaardig: de Cirkels van Jannink. Deze twee zuivere cirkels van 4 en 6 hectare werden door de beroemde textielfamilie Jannink aangelegd. In de oorlog werden de cirkels gebruikt als oriëntatiepunt voor vliegtuigen. De watermolen van Bels en de watermolen van Frans dateren beide uit 1725.
 • Het Aamsveen, een van de grootste hoogveengebieden van West-Europa, gelegen ten zuiden van Glanerbrug.
  Isterberg, een natuurmonument net over de grens in Duitsland, met rotspartijen en een uitzichttoren (aan de B 403), waar men op een hoogte van 35 meter een prachtig uitzicht heeft. Een soortgelijke uitzichttoren staat ook in Lönsberg (in Halle-Hesingen; aan de weg van Lage naar Getelo). De torens zijn dagelijks tot het vallen van de duisternis geopend.
 • De Spöllberg bij Uelsen met zijn vroegtijdige grafheuvels werd beroemd toen een boer in 1840 daar een gouden beker van 12 centimeter hoog vond die nu wordt gedateerd in de late bronstijd, tussen 750-600 v.Chr. Een kopie is te bewonderen in het stadhuis van Uelsen.
 •  Landgoed Singraven ligt op een schitterende locatie, langs de Dinkel. Op het landgoed liggen Huis Singraven, het Koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. In Huis Singraven word je meegenomen langs het klassieke, weelderige interieur. Het Koetshuis leent zich uitstekend voor het organiseren van een diner, lunch of vergadering. Het veelzijdige landschap van Singraven is uitermate geschikt voor fietsers en wandelaars.
 • Landgoed Twickel Vlakbij Delden in Twente ligt landgoed Twickel, bijna zeven eeuwen oud en 4.500 hectare groot. Kenmerkend zijn het kasteel, de historische boerderijen en het kleinschalige coulisselandschap. Een landschap waarin bossen met eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen, akkers en weilanden omzoomd met houtwallen elkaar afwisselen.
  Op het landgoed bevinden zich 148 boerderijen {herkenbaar aan de zwart-witte luiken} twee watermolens, een watertoren en houtzagerij. Cultuur, natuur en bedrijvigheid gaan op Twickel harmonieus samen.