Erve Crucell

In 1533 was Berndt van Schedelyck belanghebbende van Erve Crucell, Kruisselt. Hij ontving 2 erven te leen van de toenmalige bezitter het Huys Ootmarsum : erf ’t Kruisselt en een erf in Rossum. Van Schedelyck was destijds rentmeester van het Huys Ootmarsum. In de tijd van de kruistochten (1096-1270) probeerden christelijke legers uit West-Europa Palestina onder de macht van het christendom te brengen. Ten behoeve van de verzorging en verpleging van gewonde kruisvaarders werd de Duitse Orde opgericht. Deze half-geestelijke, half-militaire orde stichtte na de kruistochten in heel Europa kloosters, commanderijen genoemd. De eerste vestiging in Nederland stond in Utrecht; hij wordt ook wel balije genoemd en bestaat nog steeds. Van hieruit werden andere huizen gesticht waaronder die in Ootmarsum. Tijdens de 80-jarige oorlog is de Commanderie Ootmarsum meermaals belegerd door de Spaanse en Staatse troepen.


Huys Ootmarsum

Huys Ootmarsum

 

’t Kruisselt bestond uit een groter erf dan tegenwoordig. Het liep van de voet van de Tankenberg naar de Kruisseltlaan. Het bestond (in elk geval vanaf 1600) uit 3 suberven, ’t Olde Cruessel, ’t Cruessel en ’t Kleine Cruessel. Het erf moest  aan zijn belanghebbende ‘belasting’ betalen in de vorm van natura, rond 1600 bijvoorbeeld betaalde ’t Kruisselt 7 mudde geseys, wat wil zeggen 7 maal een bepaalde afmeting met zaaigoed aan Huys Ootmarsum. De afmeting van een mudde verschilde per marke/regio. De afdracht bestond uit een vaste jaarlijkse afdracht en variabele afdrachten. Vanaf de helft van de 17e eeuw moesten de boeren, met grote weerstand, z.g. Drostendiensten verrichten voor de Drost van Twente, die toen de gebouwen van de Commanderie in bezit had. De Drost eiste deze hand- en spandiensten van de boeren, maar stelde er geen vergoeding tegenover.

01b. Welkom Nicole

Wenst u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem dan contact op met onze receptiemedewerkers via 0541 551 567 of mail naar info@kruisselt.nl

Neem contact op

Wil je dit artikel delen?

Ffv 9126

Ontvang (per post) onze brochure

We informeren u graag over Hotel, Restaurant & Golfclub ’t Kruisselt. Alle actuele informatie leest u op onze website, maar ontvangt u graag een folder van het hotel is dat uiteraard mogelijk! Geef uw gegevens op via onderstaande button en u ontvangt binnen een week de brochure in uw brievenbus!

Brochure aanvragen