Palthe

Tot aan 1811 kende het Kruisselt vele belanghebbenden. In 1811 wordt dominee Johannes Palthe eigenaar van het boerenerf en gronden ‘t Kruisselt. Hij was dominee van de hervormde kerk in Oldenzaal en huwde met Carolina Bernhardina Racer, dochter van de bekende jurist Jan Willem Racer.

Johannes Palthe had een zus die gehuwd was met Tak, een aannemer en onroerend goed handelaar uit Amsterdam. Zij handelde in textiel dat afkomstig was van de Twentse textielfabrieken en door haar in Amsterdam op de markt werd gebracht. Na het overlijden van haar man was tante Tak, zoals ze in de familie werd genoemd, enorm rijk. Haar broer Johannes, de dominee, was door zijn huwelijk ook niet onbemiddeld en wilde zijn hervormde parochie uitbreiden. Met financiële hulp van “tante” Tak kocht hij boerenerven op en verving de meestal katholieke boerengezinnen door protestantse pachters. Zo kon hij zijn protestante bolwerk versterken. Bij zijn overlijden bleek hij 21 boerenerven tussen Oldenzaal. Denekamp en De Lutte na te laten. Een ontzaglijk rijkdom die overging naar zijn nabestaanden.


Ds Johannes Palthe 4

Arnold Albert Willem van Wullften Palthe

 

01b. Welkom Nicole

Wenst u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem dan contact op met onze receptiemedewerkers via 0541 551 567 of mail naar info@kruisselt.nl

Neem contact op

Wil je dit artikel delen?

Ffv 9126

Ontvang (per post) onze brochure

We informeren u graag over Hotel, Restaurant & Golfclub ’t Kruisselt. Alle actuele informatie leest u op onze website, maar ontvangt u graag een folder van het hotel is dat uiteraard mogelijk! Geef uw gegevens op via onderstaande button en u ontvangt binnen een week de brochure in uw brievenbus!

Brochure aanvragen