Karel de Grote

Al rond 900, in de vroege Middeleeuwen, wordt ’t Kruisselt beschreven. Toen als Crucelo. Crucelo verwijst naar het woord Kruis (afgeleid van Crux) en Bos (lo). Tot ca. 800 nC is er niks beschreven. Het schrift in zijn huidige vorm was in Twente nog niet geïntroduceerd. Het is zeer aannemelijk dat het Crucelo, voordat ze Crucelo heette (Kruis is gekoppeld aan het Christendom), een erf is geweest waar mensen woonden. Het erf ligt aan de voet van de Tankenberg en heuveltoppen waren bij uitstek de plaats om goden te vereren. Twente kende veel ‘heidense’ rituelen, zoals het Paasvuur. De dunbevolkte streek was zeer gelovig en ondanks de komst van het Christendom, verwijzen thans vele geveltekens op boerderijen nog naar het oude heidense geloof.

Karel De Grote

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karel de Grote

In de tiende eeuw was Crucelo één van de horige erven van het Klooster Werden, dat is gelegen in de Duitse Eiffel. Uit oude schriften kunnen we achterhalen dat in 804 nC Karel de Grote 30 erven en boerenplaatsen in Twente aan de abdij van Werden schonk. Het boerenerf ‘t Kruisselt was daar één van. Het grondbezit van klooster Werden is omstreeks 1000 nC enorm en omhelst meer dan 1000 hoven, verspreid in Nederland en Duitsland.

Als een van de horige erven moest ’t Kruisselt goederen afdragen aan het klooster. Deze werden verzameld op het erf Monninckhof in De Lutte. De Monninckhof was een zogenaamd Vroonhof, hoofdhof, en lag westelijk van De Lutte in het gebied wat nu de Elfterheurne heet. Onder Karel de Grote was de Monninckhof ook het hoofdhof, toen genaamd Zadelhof Elvetre. De naam Elvetre verwijst naar Elvenboom of Elvenbos. De mens uit die tijd was zeer bijgelovig en elven waren een ‘normaal’ onderdeel van het bestaan. Klooster Werden wilde echter de heidense termen verbannen en doopte Elvetre om tot Monninckhof.

01b. Welkom Nicole

Wenst u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem dan contact op met onze receptiemedewerkers via 0541 551 567 of mail naar info@kruisselt.nl

Neem contact op

Wil je dit artikel delen?

Ffv 9126

Ontvang (per post) onze brochure

We informeren u graag over Hotel, Restaurant & Golfclub ’t Kruisselt. Alle actuele informatie leest u op onze website, maar ontvangt u graag een folder van het hotel is dat uiteraard mogelijk! Geef uw gegevens op via onderstaande button en u ontvangt binnen een week de brochure in uw brievenbus!

Brochure aanvragen